Bezielde Verbinding, deel 1

Frigga Asraaf

De laatste drie jaar zijn veel rituelen online uitgevoerd en dat was en is iedere keer weer bijzonder, zoals de twee wekelijkse internationale online Vlam voor Vrede rituelen en de maandelijkse rituelen van Het Rad. Online biedt zoveel mogelijkheden, waaronder samenzijn met mensen die je anders zelden of nooit ontmoet.

Gisterenavond, 6 januari, werd het eerste ritueel voor Bezielde Verbinding 2023 – 2031 uitgevoerd. We waren te gast bij creatieve broedplaats Door in Dordrecht. Een heel fijne plek om samen te kunnen komen. Het was ook de eerste keer sinds de pandemie dat we bij elkaar waren met een groep mensen voor een openbaar ritueel. Rituelen voorwerpen die lagen te verstoffen, konden eindelijk weer meedoen, de VvV-banier, de staven, de offerschaal en de lantaarn.

  • We erkennen als mensen, voornamelijk witte mensen, onze vergaande kwalijke invloed op de aarde en al het leven op aarde te hebben door onze manier van leven.
  • We erkennen de gruwel van het koloniale verleden en institutioneel racisme en de schadelijke invloed ervan voor zwarte mensen en mensen van kleur in het heden.
  • We erkennen dat we nog tot op de dag van vandaag de rechten van inheemse bevolkingsgroepen overal ter wereld schenden.
  • We erkennen dat we ons gedragen als consumenten en veel te veel consumeren van een eindige aarde.
  • We erkennen hoe de dieren die ons tot voedsel dienen worden mishandelt en lijden door ons toedoen.
  • We erkennen verbondenheid met de aarde, mensen en andere levende wezens te zijn verloren en ons overgeleverd te hebben aan giftige systemen, waaronder kapitalisme en internet met diens algoritmes.
  • We erkennen de slechts denkbare voorouders te zijn.

We erkennen dat we kunnen veranderen en keuzes maken
die een bevorderlijke uitwerking hebben op de aarde en op elkaar.

De herinneringen aan het ritueel van gisterenavond voegen zich in mijn geheugen bij vele voorgaande rituelen. Het zijn herinneringen aan mensen en momenten die me dierbaar zijn. Ik ga geen beschrijving geven, want ik kan en wil het niet in woorden vatten. Wat ik er wel over wil zeggen: het was bezielde verbinding, met elkaar en met de aarde.

Het is hoog tijd
de rollen om te draaien,
en elk van ons
de rol op zich neemt
de moeder van ons allemaal
te behoeden en te behouden:
de planeet aarde!

Het is hoog tijd
te bezien hoe haar te dienen.
Bezielde verbinding.
met de gemeenschap aarde.
Wij erkennen verwantschap
met al onze verwanten:
flora, fauna en toekomstige generaties.

Vanavond voeren we het eerste internationale, online ritueel uit. Laten we samen blijven werken voor vrede, saamhorigheid, evenwicht, veiligheid en verbinding!

Het volgend Vlam voor Vrede, Bezielde Verbinding ritueel is op zaterdagmiddag 22 april 2023 in culturele en creatieve broedplaats Door in Dordrecht.

Webstek Flame of Frith

Na lang wikken en wegen is de beslissing genomen voor een eigen webstek voor de Flame of Frith. De Vlam voor Vrede is uitgegroeid tot een international heidens gebedskring en dat verdient een eigen plek op het wereld wijde web. De nederlandse en duitse teksten blijven op de webstek van Het Rad.

Wil je op de hoogte blijven van de online FoF rituelen (engelstalig) dan vind je de data daarvoor op de nieuwe webstek.


The Wyrd Thing Podcast

The first episode of The Wyrd Thing Podcast is released!

This podcast is intended to raise awareness of diversity and inclusivity in our modern Heathen communities. Too often, the voices of minorities are unheard, which inevitably leads to exclusion. The podcast is about unconditional respect for each other.

Release Dates

Episode 2 – 24 December 2021

Episode 3 – 29 December 2021

Further episodes will follow at the end of each month, for an initial series of eight episodes in total.

You can find The Wyrd Thing Podcast on:

Twitter

Facebook

Instagram

Website

Online Rituelen

Sinds kort voert Het Rad online rituelen uit via zoom. Het samenzijn op deze manier is bijzonder. Afstand doet er hierdoor niet toe. Mensen die in het buitenland wonen en mensen met beperkingen kunnen van huis uit meedoen. De hoorn gaat rond, we zingen samen runen en ontdekken steeds meer wat ook online prima werkt.

Een leidraad voor deze rituelen zijn werelddagen zoals Wereld Aardedag, Internationale Gebarentaaldag, Wereld Bijendagen en Internationale Vrouwendag. De kracht van herhaling uit zich in het raamwerk voor de online rituelen waarbinnen ruimte is voor telkens een ander onderwerp. Ieder ritueel wordt voorgedragen door deels wisselende sprekers.

Tijdstip: 19.30 – 20.30 uur

2021
21 juni Wereld Vrede en Gebedsdag
9 augustus Wereld Dag voor Inheemse bevolkingsgroepen
23 september Wereld Gebarentaaldag

FaceBook groep Het Rad Online Rituelen

Ostara 2019


Voorjaar! Tijd om vrede te zaaien!

Vul een zakje met zaadjes voor vrede en een stukje papier met onderstaande tekst en uitleg:

Neem een paar zaadje voor vrede uit dit zakje. Stop ze in de grond, vul de inhoud van het zakje weer aan met zaden en wensen voor vrede en geeft het door aan de volgende (tekst gaat verder onder de afbeelding).

We staan schouder aan schouder met allen die onderstaande steunen:

Alle manieren van leven die de aarde,
planten, dieren en mensen boven winstbejag stellen.
Schoon drinkwater als recht voor alle levende wezens.
Schone grond, schone lucht en schoon water.
Het op grote schaal (her)planten van bomen.
Bewust consumeren en hergebruiken.
Mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.
Het recht op zelfbeschikking voor elk individu.
Het recht op natuurlijke en traditionele geneeswijzen.

Stel je voor: wereld wijde harmonie, balans, mededogen, verbinding, respect, begrip, samenwerking, gastvrijheid en verdraagzaamheid! Bereidheid om te delen! Duurzaamheid! Mensen van verschillende culturen en kleuren die vreedzaam samenwerken, die elkaar bijstaan en elkaar ruimte gunnen voor eigenheid.

Moge deze wensen wortelen in vruchtbare aarde!
Moge deze wensen harten van mensen beroeren!

Moge deze wensen mee waaien met de wind!
Moge deze wensen wielen en woelen in water!

Laat dit onze goede gift zijn aan toekomstige generaties!