Bezielde Verbinding, deel 1

Frigga Asraaf

De laatste drie jaar zijn veel rituelen online uitgevoerd en dat was en is iedere keer weer bijzonder, zoals de twee wekelijkse internationale online Vlam voor Vrede rituelen en de maandelijkse rituelen van Het Rad. Online biedt zoveel mogelijkheden, waaronder samenzijn met mensen die je anders zelden of nooit ontmoet.

Gisterenavond, 6 januari, werd het eerste ritueel voor Bezielde Verbinding 2023 – 2031 uitgevoerd. We waren te gast bij creatieve broedplaats Door in Dordrecht. Een heel fijne plek om samen te kunnen komen. Het was ook de eerste keer sinds de pandemie dat we bij elkaar waren met een groep mensen voor een openbaar ritueel. Rituelen voorwerpen die lagen te verstoffen, konden eindelijk weer meedoen, de VvV-banier, de staven, de offerschaal en de lantaarn.

  • We erkennen als mensen, voornamelijk witte mensen, onze vergaande kwalijke invloed op de aarde en al het leven op aarde te hebben door onze manier van leven.
  • We erkennen de gruwel van het koloniale verleden en institutioneel racisme en de schadelijke invloed ervan voor zwarte mensen en mensen van kleur in het heden.
  • We erkennen dat we nog tot op de dag van vandaag de rechten van inheemse bevolkingsgroepen overal ter wereld schenden.
  • We erkennen dat we ons gedragen als consumenten en veel te veel consumeren van een eindige aarde.
  • We erkennen hoe de dieren die ons tot voedsel dienen worden mishandelt en lijden door ons toedoen.
  • We erkennen verbondenheid met de aarde, mensen en andere levende wezens te zijn verloren en ons overgeleverd te hebben aan giftige systemen, waaronder kapitalisme en internet met diens algoritmes.
  • We erkennen de slechts denkbare voorouders te zijn.

We erkennen dat we kunnen veranderen en keuzes maken
die een bevorderlijke uitwerking hebben op de aarde en op elkaar.

De herinneringen aan het ritueel van gisterenavond voegen zich in mijn geheugen bij vele voorgaande rituelen. Het zijn herinneringen aan mensen en momenten die me dierbaar zijn. Ik ga geen beschrijving geven, want ik kan en wil het niet in woorden vatten. Wat ik er wel over wil zeggen: het was bezielde verbinding, met elkaar en met de aarde.

Het is hoog tijd
de rollen om te draaien,
en elk van ons
de rol op zich neemt
de moeder van ons allemaal
te behoeden en te behouden:
de planeet aarde!

Het is hoog tijd
te bezien hoe haar te dienen.
Bezielde verbinding.
met de gemeenschap aarde.
Wij erkennen verwantschap
met al onze verwanten:
flora, fauna en toekomstige generaties.

Vanavond voeren we het eerste internationale, online ritueel uit. Laten we samen blijven werken voor vrede, saamhorigheid, evenwicht, veiligheid en verbinding!

Het volgend Vlam voor Vrede, Bezielde Verbinding ritueel is op zaterdagmiddag 22 april 2023 in culturele en creatieve broedplaats Door in Dordrecht.