Runenappelkoek

© Fjorgyn Thorsven 1999

Het afgelopen Joelfeest heb ik de Nehellenia Sibbe een appelkoek met runen voorgeschoteld. De koek zag er erg feestelijk uit met een zonnewiel van slagroom met daarop de hele runencirkel. De appel komt in de mythologie voor als vruchtbaarheidssymbool en is in tijden van koude goed te bewaren. Vandaar dat ik heb gekozen voor een appelkoek voor Joel.

runenappelkoek

Zo’n runencirkel of een keuze van een of meerdere runen passend bij een bepaald feest, kan natuurlijk ook op griesmeelpudding gemaakt worden, of op een taart met vers fruit in de zomer. Om de koek op de foto na te maken is het volgende nodig:

springvorm 26 cm
250 gram bloem (100 roggemeel + 150 zelfrijzend bakmeel)
150 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren
snufje zout
poedersuiker
600 gram geschilde appels (bijvoorbeeld Elstar)
1 theelepel kaneel
1 eetlepel basterdsuiker
snippertjes sinaasappelschil
tenminste 24 gepelde garneer-amandelen
klein stukje pure chocolade
slagroom (geklopt met wat basterd- en vanillesuiker)

Schil de appels en snijd een deel voor de buitenste rand in schijfjes. Doe dit met wat basterdsuiker en kaneel in een schaaltje. Snijd de rest van de appels in kleine blokjes voor binnenin de runencirkel. Snipper een stukje sinaasappelschil erbij (liefst zonder oranje verf). Zet dit in een ander schaaltje met wat basterdsuiker en kaneel.

Doe de boter in een beslagkom en zet deze op een pan heet water om te smelten. Roer daar de basterdsuiker door en vervolgens de eieren en het snufje zout. Daarna met de garde goed klutsen. Dan de gezeefde bloem er doorheen spatelen. Vet nu de springvorm in met boter en bestrooi hem met beschuitkruimels.

Het beslag mag nu in het blik. Dan worden de appelschijfjes aan de buitenrand geplaatst en de blokjes in het midden. Dit alles mag de oven in gedurende 60 minuten op 175°C. Tijdens het bakken kan de slagroom geklopt worden met wat basterd- en vanillesuiker en kan het runen kerven beginnen.

Hiervoor is een vlijmscherm puntig mesje nodig en vooral geduld. Met de punt wordt in de bolle kant van de gepelde amandel de rune gekerfd. Als ze alle 24 af zijn wordt het stukje pure chocolade in een schoteltje op een pannetje verwarmd zodat dit smeerbaar wordt. Met hetzelfde mes worden alle runen volgesmeerd. Rustig laten drogen en daarna alle overtollige chocolade wegschrapen.

Zodra de koek uit de oven komt kan er het beste een dun laagje poedersuiker overheen gestrooid worden, dan drogen de appels minder uit. Het opmaken van de koek mag pas als deze geheel is afgekoeld. Met een slagroomspuit wordt eerst de buitencirkel aangebracht en vervolgens het zonnewiel in het midden. Als kroon op het werk worden de runen op de cirkel van het zonnewiel gelegd.